KALEBODUR’LA MİMARLAR KONUŞUYOR’UN KONUĞU MİMAR BÜŞRA AL OLDU

Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor serisinde Prof.Dr. Celal Abdi Güzer’in Ekim ayı konuğu mimar Büşra Al oldu.

Kalebodur’un, mimarlık sektörünün gelişimine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği, mimarlığı anlama ve dünyada ses getiren mimarları yakından tanıma imkânı sunan ‘Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor’, Plug Ofis’in kurucusu mimar Büşra Al’ı ağırladı. Keyifli ve çarpıcı söyleşide Abdi Güzer’in sorularını yanıtlayan Büşra Al, mimari bakış açısını ve mesleki deneyimini paylaştı.

Mimar Büşra Al: “Yanınızda bir erkekle gelir misiniz?”

“Ben yarışmalara girmeye başladığımda ve meslek hayatımda hep iş birliği içinde katılımlar oluyordu, tek başına yapmak ya da tartışmak çok zor. Sadece teknik açıdan da değil. Hep kendi ofisim olsun istiyordum ama hep biriyle ortak ya da kolektif devam edeceğimi düşünüyordum.

Bu yarışmalardan sonra, birkaç tane de birincilik olunca, işlerin alınması esnasında aslında çoklu yapının çok zorlayıcı olduğunu fark etmeye başladım. İkincisi; özellikle kamudaki işverenler, yanınızda biri olduğunda onunla muhatap oluyor.

Ekip temsilcisi ya da iletişim kurulacak kişinin siz olduğunuzu özellikle belirtmenize rağmen erkek olan ortağınız aranıyor. Bir yere tek başınıza gideceğiniz zaman, telefon açılıp “yanınızda bir erkekle gelir misiniz?” diye özellikle rica ettiler bir iki defa. Bunları görünce şöyle düşünmeye başladım; iki varoluşu da kabul edecek bir kültürel ortam yoksa bunun içinde, benim de bununla ilgili ciddi bir rahatsızlığım varsa bir şey yapmam gerekiyor.”

Söyleşinin tamamını Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor web sitesi veya Kalebodur Youtube hesabı üzerinden izleyebilirsiniz.

Büşra Al hakkında:

2008’de Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu.

Eğitimine 2008-2010 yılları arasında Bilgi Üniversitesi – Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nda devam etti. 2010 yılında bitirdiği yüksek lisans programının ardından çeşitli ofislerde görev aldı. 2014 yılında PLUGOFIS’i kurdu.

Öğrenciliği sırasında S.O.S – Akm, Archprix Türkiye’nin de aralarında bulunduğu öğrenci yarışmalarında çeşitli ödüller aldı.

2014’ten bu yana Gaziemir Aktepe Emrez Kentsel Dönüşüm Alanı Yarışması (Eşdeğer Ödül), Adana Sucuzade Kent Meydanı Mimarı Proje Yarışması (1. Ödül), Antalya Muratpaşa Çok Amaçlı Gösteri Merkezi Yarışması (2. Ödül), Uzundere Cemevi Yarışması (Mansiyon ödülü), Pamukkale Atatürk Caddesi Dönüşümü Yarışması (3. Ödül) ve Erbaa Çamlık Sosyal Merkezi Yarışması’nda (Mansiyon) ödüller alarak profesyonel yarışma hayatına devam etti.

Çalışmalarına kurucusu olduğu PLUGOFIS’te devam etmektedir. Eşzamanlı olarak Kadir Has Üniversitesi’nde de stüdyo yürütücülüğü yapmaktadır.