Laminat Parke Ürünleri İçin Yeni “Çevresel Ürün Beyanı” Açıklandı

Avrupa Laminat Zemin Kaplaması Üreticileri Birliği EPLF, Çevresel Ürün Beyanı’nın (EPD) güncellenmiş versiyonunun EPLF’nin web sitesinden indirilebildiğini duyurdu.

 

EPD’ler bir ürünün ekolojik özellikleri hakkında bilgi sağlarken tasarımcılar ve mimarlar tarafından bina bileşenlerinin sürdürülebilirliğini değerlendirmek için kullanılmaktadır. Yeni EPD, daha düşük kalınlıkta (9 mm yerine 8 mm) ve azaltılmış ağırlıkta beyan edilen ürünleri içermektedir. Ayrıca farklı kalınlıklara göre sonuçları hesaplama seçeneği sunar. Ayrıca, EPD toksisite, arazi kullanımı, partikül madde ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi yeni isteğe bağlı etki kategorilerini belgelemektedir. Bunun yanı sıra ürün ve ambalajı için kullanılan karbon miktarını da beyan eder. EPLF bu yıl, değerlendirme sürecine bir dizi ek üye şirketin de dahil olduğunu açıkladı.

 

EPLF başkanı Max von Tippelskirch (İsviçre Krono Grubu) konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “EPD’nin güncellenmiş versiyonu, 2015’e kıyasla daha fazla üreticiyi değerlendirme sürecine dahil ederek sektörümüzün sürekli gelişimini yansıtıyor. EPLF olarak, EPD’nin ambalajlar gibi ürünlerimizle ilgili öğelerin çevresel etkilerini göz önünde bulunduran genişletilmiş kapsamını memnuniyetle karşılıyoruz.”

 

Güncellenmiş EPD, EPLF’deki Teknik Komite ile yakın işbirliği içinde geliştirilmiştir. Komite Başkanı Eberhard Herrmann, “Güncellenen EPD, son birkaç yıldaki döşeme sektöründeki değişiklikleri yansıtıyor ve artık döşeme ürünlerinin sürdürülebilirliği hakkında bilgi sağlamak için mükemmel bir donanıma sahip. Değerlendirme sürecine katılan tüm firmalara teşekkür etmek istiyoruz” dedi.

 

Laminat parke için EPD’ler, ürünün olumlu yaşam döngüsü değerlendirme sonuçları adına bir kanıt noktası işlevi görmektedir. Bunlar, enerji ve kaynakların kullanımının yanı sıra ürünün asitlenme, aşırı gübreleme veya sera etkisi gibi çevreye zarar veren süreçlere ne ölçüde katkıda bulunduğuna ilişkin bilgileri içerir. İlk düzenlenen EPD’ler 2009 yılında IBU (Alman İnşaat ve Çevre Enstitüsü) tarafından yayınlanmıştır.