REIDIN-GYODER YENİ KONUT FİYAT ENDEKSİ NİSAN AYI SONUÇLARI AÇIKLANDI

Markalı konut projelerinde satışların %10’u yabancıya yapıldı. Nisan ayında konut kredisi kullanım oranı 6 puan arttı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Nisan 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, satışların %49’unun bitmiş, %51’inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı Nisan ayında, banka kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 6 puan arttı. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %10’unun yabancıları yapıldığı Nisan ayında fiyat artışı, bir önceki aya göre 0.22, geçen yılın aynı dönemine göre %2.38 oranında gerçekleşti.

 Raporun tamamı için tıklayınız 

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Nisan ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Şubat ayında %13 olan banka kredisi kullanım oranının, Mart ayında %15’e, Nisan ayında da %21’e yükselmesi, kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor. Ayrıca Şubat ayında %4, Mart ayında %9 oranında gerçekleşen yabancı yatırımcıya satışlar, Nisan ayında %10’a yükseldi. Yabancı yatırımcılara satışların önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi.

 

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise Nisan ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, nisan ayında bir önceki aya göre %0.22, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.38 oranında artış gerçekleşti. Nisan ayında yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar %10 oranında gerçekleşmiş olup, bu satışlarda ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konut tipinin tercih edildiği gözlenmiştir. Nisan ayında yapılan konut satışlarında, Banka Kredisi kullanım oranının (%21) önceki aya göre ciddi bir artış yakaladığını görüyoruz (Önceki ay %15, son 6 aylık ortalama ise %13).“

 

Yeni konutlarda fiyat artışı %0.22

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Nisan ayında bir önceki aya göre %0.22, geçen yılın aynı dönemine göre %2.38 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %84.70 oranında nominal artış gerçekleşti.

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Nisan ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde %0.49 oranında azalış, 2+1 konut tipinde %0.75 oranında artış, 3+1 konut tipinde %0.05 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde %0.62 oranında nominal artış yaşandı.

Yabancılara satılan konutların %48’i 2+1

Nisan ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %10’luk (son 6 aylık ortalama %9) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda %48 oranında 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi

Kredi kullanımı 6 puan yükseldi

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Nisan ayında peşinat kullanım oranı %44, banka kredisi kullanım oranı %21 ve senet kullanım oranı %35 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Mart ayında peşinat kullanımı %43, senet kullanımı %42, banka kredisi kullanımı ise %15 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızı %2.62

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Nisan ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda %2.62 oranında erime gözlendi. Nisan ayında satışı gerçekleştirilen konutların %49’u bitmiş, %51’i bitmemiş konut stoklarından oluştu.

GYODER Hakkında

GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği); 2 Ağustos 1999 tarihinde, Türkiye’deki mevcut ve kurulmakta olan gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) temsilcileri tarafından, gayrimenkul sektörünü temsil ve gelişimini teşvik etmek, gayrimenkul yatırımlarının önündeki zorlukların kolaylaştırılması adına kanun – mevzuat çalışmaları yapmak, uluslararası yatırımcılar ile sektör ilişkilerini geliştirmek, sektörün önündeki sorunların iyileştirilmesine katkı sağlamak, sektörü bilgilendirmek ve eğitmek amacı ile kuruldu. GYODER’in gayrimenkul geliştirici, gayrimenkul yatırımcı, GYO, gayrimenkul danışmanlık, gayrimenkul değerleme, sigortacılık, mimari ve hukuk gibi gayrimenkulün ana ve yan sektörlerini kapsayan 300’e yakın kurumsal üyesi bulunmaktadır. GYODER, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile yürüttüğü işbirlikleriyle, sektöre ilişkin tüm süreçlerde etkin görevler üstlenmektedir. Ulusal ve uluslararası platformlarda sektörü temsil eden GYODER sektörde iletişimi güçlendirerek gerekli network ağının oluşmasına katkı sağlamaktadır.