Avrupa parke tüketimi yenileme sayesinde ilerlemeye devam ediyor ancak üreticiler hala sıkı hammadde tedarik koşulları yaşıyorlar

Avrupa Parke Endüstrisi Federasyonu (FEP) Yönetim Kurulu, geçtiğimiz ay Atina’da düzenlenen 45. FEP Parke Kongresi vesilesiyle fiziksel olarak toplandı ve diğerlerinin yanı sıra Avrupa pazarlarındaki parke durumunu tartıştı.

 

Tüm Avrupa pazarlarında parke tüketimi, 2021 1. yarıyılında 2020 yılının aynı dönemine göre ve o dönemde farklı ülkelerde alınan covid-19 ile ilgili önlemler ne kadar katı olursa olsun artış gösterdi. Evlerin yenilenmesi ve “covid-19 sonrası” yaşama adapte edilmesi, parke tüketimindeki artışın itici gücü olmaya devam ediyor. Tüketicilerin sağlık krizi sırasında sınırlı olan faaliyetlerde ve alanlarda harcama yapmaya yeniden başlamasıyla pazarın yıl sonuna kadar daha da ilerlemesi bekleniyor, ancak daha yavaş bir tempoda.

 

Bununla birlikte, hammaddelerin mevcudiyeti ve satın alınabilirliği kritik olmaya devam ediyor ve durumun 2022 baharından önce istikrara kavuşması beklenmiyor. Lojistik ve nakliye de bir sorun olmakla birlikte, operatörler tarafından parke üretimi ve montajı için (beceri) işgücü eksikliği giderek daha fazla bildiriliyor. Aşağıdaki tabloda ülke başına özet bir özet verilmiştir.

 

Uluslararası Pazarlara Genel Bakış

Avusturya

 

 

2021’in ilk yarısında Avusturya pazarında parke tüketimi %10 arttı. Pazar şu anda biraz yavaşlıyor ancak hala ve yılın geri kalanı için olumlu olacak şekilde ilerliyor. Hammadde (meşe, ladin) mevcudiyeti önemli bir konudur.
Hırvatistan Hırvat parke pazarı, kritik bir 2020 yılına kıyasla gelişiyor. Yatırımlar yeniden başlıyor ve yeni binalara olan talep artıyor.

 

Fransa

 

 

Fransa’da tüketim, iki aylık karantinanın olduğu 2020’nin ilk dönemi ile karşılaştırıldığında, 2021’in ilk dönemi için çift haneli bir büyüme gösteriyor. 2019’un aynı dönemine kıyasla ise %5’lik bir artış gösteriyor. Kendin Yap (DIY) hala talebin itici güçlerinden biriyken, hammadde tedariği muhtemelen 2022 baharına kadar bir sorun olmaya devam edecek.
Almanya

 

 

Almanya’nın parke tüketimi 2021’in ilk yarısında geçen yıla göre %8-10 arttı. Pazar, halihazırda olumlu gelişmeler gösteren 2020’nin 3. çeyreğine kıyasla şimdi dengeleniyor. Hammaddelerin mevcudiyeti bir sorun olmaya devam etmektedir.

 

İtalya

 

İtalya parke pazarı, yenileme çalışmalarıyla desteklenen 2021 1. yarıyılında %6-7 oranında büyüdü, yeni bina inşa kısmı zayıf kaldı. Ahşabın mevcudiyeti çok önemlidir.

 

İskandinav Kümesi

 

 

İskandinavya genel olarak İsveç ile aynı trendleri gösteriyor, hala iyi bir talep var ve önümüzdeki aylarda yüksek kalması bekleniyor, ancak arz sorunları var.
İspanya

 

İspanya parke pazarı, düşük ithalat-ihracat akışları ve hammadde ve işgücü kıtlığı ile istikrarlıdır.

 

İsveç İsveç’te parke tüketimi, “covid-19 sonrası” yaşam biçimine uyumu yansıtan yenileme oranı sayesinde yılın ilk altı ayında çift haneli büyüme gösterdi. Bununla birlikte, perakende mağazalarındaki trafik azalmakta ve harcamalar, sağlık krizi sırasında mümkün olmayan diğer faaliyetlere ayrılmaya başlamaktadır. Yeni binalar da beton eksikliği nedeniyle gecikiyor.

 

İsviçre İsviçre parke pazarı, 2021 1. yarıyılında 2020’nin aynı dönemine göre %9,6 arttı. Bu gelişme, sağlık krizinin yarattığı yeni alışkanlıklarla destekleniyor: ekstra oda, ev ofis… Yine de bu son olumlu durumun ne kadar süreceğini tahmin etmek zor.

 

FEP Genel Kurulu & Parke Kongresi 2022

21 ve 22 Ekim 2021’de Atina’da fiziksel olarak düzenlenen başarılı bir 45. Parke Kongresinin ardından, FEP’in 66. Genel Kurulu ve 46. Parke Kongresinin, 9 ve 10 Haziran 2022’de Almanya’nın renkli bir şehri olan Hamburg’da yapılması planlanıyor.